Het huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee partijen is een intensieve en emotionele samenlevingsvorm op basis van wederzijdse genegenheid. Ieder huwelijk, hoe goed ook, kent voor- en tegenspoed. Bij de partijen kunnen er bepaalde gedachtes leven die iets zeggen over de samenleving. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een echtscheiding. Deze tekenen kunnen aangeven dat de relatie niet in evenwicht is. Wanneer beide partijen zoeken naar een betere communicatie en bereid zijn te veranderen, kan dit ertoe leiden dat het huwelijk verbetert. Ze kunnen echter ook het einde van een huwelijk aankondigen. Enkele voorbeelden van de eerste tekenen van een echtscheiding zijn:

1. Partijen verwachten meer van het huwelijk. De verwachtingen worden niet gehaald door de partner en de partner doet er niets aan om te verbeteren. De verwachtingen van de partner spelen nauwelijks een rol of zijn (on) bewust niet bekend. Er over praten lukt niet goed of heel moeizaam. Eén van de partners (of beiden) houdt aan de oorspronkelijke verwachtingen van het huwelijk vast. Het huwelijk blijft een reeks teleurstellingen zonder uitzicht op verbetering. De partner blijkt een gewoon mens te zijn met goede en vervelende eigenaardigheden die niet wil veranderen.

2. De vervelende eigenaardigheden blijven kleven aan de partner zonder een kans op verbetering. De partners geven elkaar een “etiket”. Ze schrijven elkaar negatieve gedragingen en karaktertrekken toe die geen kans krijgen ooit te veranderen. “Hij komt zijn afspraken niet na en is altijd te laat ”, “Zij kan niet met geld omgaan en klaagt altijd over geld tekort ”, “Hij werkt altijd en is er nooit voor de kinderen ” enz. Om dit te doorbreken is heel lastig. Iedere keer als er iets gebeurt wat lijkt op het “etiket” is het: zie je wel!

3. Eén van de partners ontwikkelt zich sneller en anders dan de andere. De man maakt carrière en leeft voor een groot deel van zijn tijd in een totaal andere wereld. De vrouw blijft thuis en leeft in haar wereld met een huishouding en de kinderen. Ook kan de vrouw een snelle carrière maken en gaat meer dan de man verdienen en wordt daardoor financieel onafhankelijk. De vrouw kan moeilijk haar carrière en haar huwelijk combineren. De man ziet dit en heeft er problemen mee. Niet alleen kan hij de ontwikkeling van zijn vrouw niet bijhouden, ook de traditionele rolverdeling geeft hem geen zekerheid meer.


4. De emancipatie van de vrouw. Als de man deze niet kan bijhouden, is dat een serieus scheidingssignaal. De emancipatie van de vrouw kan ook gepaard gaan met een sterke persoonlijke ontwikkeling, waardoor de vrouw zo anders tegen het leven en het huwelijk aan gaat kijken dat haar partner er niet meer in past.

5. Eén van de partners komt niet los van een oude vader- of moederbinding. Soms ook door bemoeienissen in het huwelijk door de betreffende vader of moeder. De andere partner wordt totaal uitgesloten. Ook kunnen traumatische gebeurtenissen uit het verleden hun plaats in het huwelijk opeisen. Het persoonlijke verleden van één van de partners ondergraaft het huwelijk.

6. Een partner of beide partners kijken met meer dan normale belangstelling naar anderen en laat anderen, bewust of onbewust, ook toe in hun leven. Een ander is spannend en deze geeft aandacht die de partner lang niet heeft gehad. Door levenservaring en negatieve ervaringen in het huidige huwelijk, broeit het idee van een andere partner. Deze ander partner is vaak een bewustere keuze dan de levenspartner uit het begin van het huwelijk toen het leven nog “jong” was.
 
Al deze situaties kunnen, als de partners rustig en goed praten over hun verwachtingen en verlangens en/of professionele hulp inschakelen, het begin van een ander en beter huwelijk zijn. Ze kunnen echter ook de eerste fase in het scheidingsproces zijn. 
 
 
 

Extra Menu


Unieke korting!


Wilt u meer weten over deze korting, klik dan hier.

 

Nieuws


Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een voorstel ingediend waarbij echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf… lees meer

Erkenning van een kind

Als er sprake is van een huwelijk of per 1 april 2014 van een geregistreerd partnerschap is de man automatisch vader van het kind. Maar niet elke biologische… lees meer

Termijn alimentatie

Na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand van de… lees meer

voorlopige voorzieningen

Zodra partijen besluiten om te gaan scheiden neemt de hele echtscheidingsprocedure… lees meer

indexering alimentatie

Ieder jaar wordt door de minister van Justitie de verhoging van de alimentatie… lees meer

Reviews


logo RMA