Je loopt er misschien al jaren mee of het is plotseling in je gedachte gekomen als een serieuze oplossing van het probleem in je huwelijk. Je ziet jezelf niet gelukkig oud worden met je partner zonder daar zelf een te grote opoffering voor te moeten doen. Je wilt een ander leven. Is het niet egoïstisch t.o.v. de kinderen of je partner? Is het niet egoïstisch om je eigen leven te bepalen? Wat zou ik graag in mijn nieuwe leven willen en wat zeker niet! Kan je wens om het beter te krijgen ook op een andere manier worden bereikt dan door een scheiding? Je besluit om te gaan scheiden en schrikt daar zelf van.

Het belangrijkste moment in een scheiding breekt nu aan: de scheidingsmelding of het moment dat je het je partner vertelt.

De scheidingsmelding is vaak bepalend hoe de scheiding verder verloopt. Is de scheidingsmelding niet goed verlopen dan wreekt zich dat door het hele scheidingsproces heen en is de kans op een langdurige ruzie en onnodig veel verdriet groot.

Hoe kan ik het beste mijn partner vertellen dat ik wil scheiden. In ieder geval niet per mail, brief,telefonisch of via een advocaat of mediator of een vriend of vriendin maar in een persoonlijk gesprek. Geef je partner aan dat je een belangrijk gesprek met hem wilt en bepaal samen het moment en de plaats. Geef (nog) niet de reden aan van je verzoek. Je geeft je partner nu de kans om zich voor te bereiden op een belangrijk gesprek.

Draai er bij het begin van het gesprek niet omheen maar begin met de boodschap dat je wilt scheiden.

Geef je partner alle ruimte om te reageren of vragen te stellen. Ook na dagen en soms weken zal je partner willen reageren. Wees bedacht op onverwachte reacties van je partner; deze zijn vaak tegenstrijdig aan zijn of haar normale gedrag. Wie van nature stil is, kan heftig en luid reageren, wie van nature uitbundig is, kan reageren met zwijgen. De reactie van je partner kan heel heftig zijn. Zijn of haar reactie kan veel groter en harder zijn dan is bedoeld. Je moet die woorden dan ook niet letterlijk nemen. Degene die de scheidingsmelding doet, heeft een voorsprong en kon zich voorbereiden op wat hij of zij ging zeggen. Voor de ander komt het onverwacht. Als deze reageert met 'val dood', is dat een emotionele reactie, geen serieuze bedreiging. Als je partner dreigt met: "je krijgt geen cent" of "je bent je kinderen kwijt", doet hij of zij dat uit angst en emotie. Neem de woorden niet letterlijk; neem wel de emotie serieus.

De reactie kan verder emotioneel zijn: schreeuwen, huilen, verwijten, radeloosheid, woede, hyperventileren, etc. Jouw reactie kan hetzelfde zijn: ook jij kunt gaan huilen, of juist heel boos worden. Laat de emoties komen, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner. Jouw beslissing om uit elkaar te gaan wordt er niet anders door.

Ga niet allerlei regelingen bespreken zoals de kinderen, alimentatie, financiën e.d. Dit kan in een vervolg gesprek.

Als je partner wil weten waarom je dit wilt, leg dan uit wat je ermee hoopt te bereiken, wat er voor jouw beter wordt door de scheiding. Vertel dit in positieve woorden zonder dat je kritiek op je partner spuit. Maar leg uit waarom het voor jou en jullie beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.

Verwacht niet dat je partner je zult of wilt begrijpen. Zijn wereld zal drastisch veranderen door jouw besluit. Je partner zal waarschijnlijk eerst de klap voor zichzelf moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.
Als je partner reageert met geweld, naar jou, naar zichzelf of door spullen te vernielen, accepteer dat dan niet. Verlaat dan de ruimte, en bel een vertrouwenspersoon van jullie beiden of eventueel de politie. Laat geweld nooit toe als een grens die kan worden overschreden. Het moet je partner direct duidelijk zijn gedrag niet geaccepteerd wordt en zijn positie in de komende scheiding sterk zal verzwakken.

Als je ziet dat de emotionele reactie bij je partner afneemt, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten. Dat kan direct zijn, maar dat kan ook wat later zijn. Geef je partner de tijd om de boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je dat jij er ook een tijd over hebt gedaan om tot het besluit om te gaan scheiden te komen.

Ontkenning is een veel voorkomende reactie op een negatief bericht zoals een scheidingsmelding. Je partner wil er niet meer over praten en probeert het normale leven te hervatten. Mogelijk zal hij of zij krampachtig zijn of haar “fouten” veranderen. Als dit zich voordoet, moet je de melding een tijdje later herhalen. De scheidingsmelding is pas goed verlopen als de andere partij de scheiding heeft aanvaard.
 
De kinderen
De scheidingsmelding met de kinderen heet het paraplugesprek. Dit komt na de scheidingsmelding. Het is belangrijk dat de ouders dit samen doen. In dit gesprek vertellen de ouders dat zij zullen gaan scheiden en dat zij er alles aan zullen doen om hun situatie zoals school, vrienden of vriendinnen enz. zo normaal mogelijk te houden. Laat duidelijk blijken dat papa en mama er altijd voor hen zullen zijn alleen papa en mama wonen niet meer in hetzelfde huis. Kinderen geven vaak zichzelf de schuld van de scheiding. Bespreek dit goed dat het absoluut niet zo is. Jullie zijn zelf de ouders en weten, als enige, het beste hoe je het de kinderen het beste kan vertellen.

Luister goed naar hun vragen en geef samen een antwoord. Als je een antwoord (nog) niet weet zeg het dan ook eerlijk. Blijf altijd eerlijk! Op deze wijze worden kinderen bij de scheiding betrokken. Het gesprek dat door de ouders en kinderen thuis wordt gevoerd slaagt vrijwel altijd en heeft een gunstig effect op de emoties bij zowel de ouders als de kinderen. Er komt nu duidelijkheid over wat er gaat gebeuren. Oudere kinderen hebben het meestal  al lang door dat er wat gaat gebeuren. Een goede scheiding is altijd beter voor de kinderen dan een slecht huwelijk.

Extra Menu


Unieke korting!


Wilt u meer weten over deze korting, klik dan hier.

 

Nieuws


Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een voorstel ingediend waarbij echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf… lees meer

Erkenning van een kind

Als er sprake is van een huwelijk of per 1 april 2014 van een geregistreerd partnerschap is de man automatisch vader van het kind. Maar niet elke biologische… lees meer

Termijn alimentatie

Na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand van de… lees meer

voorlopige voorzieningen

Zodra partijen besluiten om te gaan scheiden neemt de hele echtscheidingsprocedure… lees meer

indexering alimentatie

Ieder jaar wordt door de minister van Justitie de verhoging van de alimentatie… lees meer

Reviews


logo RMA