J.Forman

Blog van Drechtsteden Echtscheidingen

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind hier je favoriete teamblogs.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Sterke toename van het aantal scheidingen

Geplaatst door op in Uncategorized
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 8709
 • Afdrukken

 

Sterke toename van het aantal scheidingen!

 

Huizenmarkt

 

Het aantal scheidingen neemt toe. Naast de jaarlijkse toename na de vakantieperiode (en kerst) neemt het aantal scheidingen toe door de opkrabbelende woningmarkt. Steeds meer huizen staan niet of nauwelijks meer “onder waterwaardoor verkoop mogelijk wordt en de uitgestelde echtscheiding kan worden afgerond. Soms na jaren wachten omdat de extra kosten van twee huishoudens niet haalbaar was. Als broer en zus in de ouderlijke woning blijven wonen en met kinderen die ook niet weten wat er nou eigenlijk is veranderd, vereist een bovenmenselijk aanpassingsvermogen en geeft uiteraard de nodige spanningen. Het “thuis” is voor veel ex-partners in deze situatie, als ook voor de kinderen, geen thuis.

 

Economie

 

Ook het vertrouwen in de economie neemt toe, waardoor partijen financieel zelfstandiger worden. De angst voor het verlies van werk neemt af en het vertrouwen in het vinden van een baan en zekerheid neemt toe.

 

Overheid

 

De overheid gaat steeds meer de bestaande financiële zekerheid van de alimentatie aanpassen aan de huidige maatschappelijke normen. De alimentatieverplichting voor de partner is nu nog 12 jaar maar zal zeker worden terug gebracht naar 7 of zelfs 5 jaar. Dit maakt voor de ontvanger nog al wat uit. Een scheiding onder de huidige wetgeving is dus voor de ontvanger voordeliger. Ook zal in de nieuwe wetgeving steeds meer verwacht worden dat de ontvangende partner onafhankelijker wordt van zijn of haar ex.

 

Maatschappelijke normen.

 

Ook de maatschappelijke veranderingen van normen en waarden verklaren voor een deel de toename. Steeds meer partners gaan op latere leeftijd trouwen. Uit onderzoek blijkt dat oudere, getrouwde partners die een eerdere relatie hebben gehad, een groter risico hebben op een scheiding.

 

Ook vindt er steeds meer een vergrijzing plaats van de partners die een scheiding aanvragen. Bij veel van deze huwelijken is sprake van een verstandshuwelijk. Opgevoed en opgegroeid in een samenleving waarin een scheiding een uitzondering was, neemt steeds meer het idee plaats dat het huwelijk geen verplichting is en geen optie op elkaars leven. De afwijzende houding van de directe omgeving is sterk afgenomen. Deze groep is ook door vermogen opgebouwd door sparen, erfenissen, vrijkomen van de eigen woning e.d minder gevoelig voor het negatieve financiële effect van een scheiding.

 

Joop Forman

 

0
Getagged in: Congratulations Thank You

Super User heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Powered by EasyBlog for Joomla!

Extra Menu


Unieke korting!


Wilt u meer weten over deze korting, klik dan hier.

 

Nieuws


Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een voorstel ingediend waarbij echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf… lees meer

Erkenning van een kind

Als er sprake is van een huwelijk of per 1 april 2014 van een geregistreerd partnerschap is de man automatisch vader van het kind. Maar niet elke biologische… lees meer

Termijn alimentatie

Na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand van de… lees meer

voorlopige voorzieningen

Zodra partijen besluiten om te gaan scheiden neemt de hele echtscheidingsprocedure… lees meer

indexering alimentatie

Ieder jaar wordt door de minister van Justitie de verhoging van de alimentatie… lees meer

Reviews


Scheiden zonder rechter
Uncategorized
0
Sterke toename van het aantal scheidingen
Uncategorized
0

logo RMA