Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan je huis of televisie. Maar er valt meer te verdelen. Je hebt er misschien nooit aan gedacht, maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben. Er zijn eigenlijk twee soorten verzekeringen. Met waarde en zonder waarde. Verzekeringen zonder waarde zijn altijd schade verzekeringen. Dus verzekeringen uitbetalen als u schade heeft zoals een inboedel/ opstalverzekering, autoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering enz. Bij een scheiding volgt de verzekering het risico. Dus de partij die de auto krijgt, krijgt ook de autoverzekering.

Dan hebben we nog de verzekeringen met waarde. Deze verzekeringen moeten wel verdeeld worden en als zodanig ook worden beschreven in het echtscheidingsconvenant. Verzekeringen met waarde zijn verzekeringen die op een bepaald moment, door de opgespaarde maandelijkse premiestortingen en rendementen, de opgebouwde waarde gaat uitkeren. Dit zijn levensverzekeringen, kapitaalverzekeringen (polis achter de hypotheek) en lijfrenteverzekeringen (pensioen).

Welke verzekeringen moeten gewijzigd worden?

Er zijn ook verzekeringen die geen waarde hebben, maar die wel moeten worden gewijzigd als je gaat scheiden. Na je scheiding is het mogelijk dat je bijvoorbeeld een opstalverzekering of een autoverzekering niet meer nodig hebt, omdat je simpelweg geen eigen huis of auto meer hebt.

Schadeverzekeringen zoals de opstal-, woonhuis- en inboedelverzekering hebben geen afkoopwaarde, maar je moet wel beslissen wie de verzekeringen overneemt. En daarmee wie de rechten en de plichten (premiebetaling) van de verzekering in handen krijgt na de scheiding.

Welke verzekeringen moet ik nieuw afsluiten?

Er zijn verzekeringen die je altijd goed voor elkaar moet hebben. De inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. Je doet er verstandig aan uit te zoeken hoe je op dit moment verzekerd bent. Als een verzekering naar de andere partij gaat moet je mogelijk na de scheiding een eigen verzekering afsluiten.

Je moet bij elke waardeverzekering voor jezelf een keuze maken; moet ik mijn ex-partner uitkopen of wordt ik uitgekocht, krijg ik of krijgt mijn ex-partner een uitkering of kunnen we de verzekering premievrij maken. Dit is een vrij complexe materie. Drechtsteden Echtscheidingen.nl kan u hierin uitstekend begeleiden en de verdeling en berekening opnemen in het echtscheidingsconvenant. Verzekeringen kunnen ingewikkelder liggen dan je denkt.
 
Vervallen van de verzekeringsdekking

Het overnemen van de schadeverzekeringen lijkt eenvoudig: wie de auto krijgt, neemt bijvoorbeeld ook de autoverzekering mee. Toch kan dit problemen geven als het niet in goed overleg gaat. Stel je voor dat jullie de spullen nog niet verdeeld hebben en je ex plundert stiekem de inboedel. Hij neemt een deel van de spullen, die nu nog van jullie samen zijn, mee naar een ander adres. Daar zijn die spullen dan niet verzekerd. Ze zijn immers verzekerd op het adres waar jullie tijdens je huwelijk gewoond hebben. Mocht er bij je ex ingebroken worden of er breekt brand uit op zijn (logeer)adres, dan wordt de schade niet vergoed. Jij lijdt in dat geval de helft van de schade mee, want jullie hadden de spullen nog niet verdeeld.
 
No-claim

Als je lange tijd autorijdt zonder schade op te lopen, krijg je van je verzekeringsmaatschappij korting op de premie. Dit noem je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting wordt. Deze no-claim korting vertegenwoordigt ook een waarde, zeker als je zelf in een auto wilt blijven rijden. Overleg met de verzekeringsmaatschappij of je hetzelfde no-claim percentage kunt behouden.

Extra Menu


Unieke korting!


Wilt u meer weten over deze korting, klik dan hier.

 

Nieuws


Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een voorstel ingediend waarbij echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf… lees meer

Erkenning van een kind

Als er sprake is van een huwelijk of per 1 april 2014 van een geregistreerd partnerschap is de man automatisch vader van het kind. Maar niet elke biologische… lees meer

Termijn alimentatie

Na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand van de… lees meer

voorlopige voorzieningen

Zodra partijen besluiten om te gaan scheiden neemt de hele echtscheidingsprocedure… lees meer

indexering alimentatie

Ieder jaar wordt door de minister van Justitie de verhoging van de alimentatie… lees meer

Reviews


logo RMA